Inkontinence – která je ta moje?

Publikováno: 18.1.2018
Rubrika: Inkontinence

Nedobrovolný únik moči. To by byla zřejmě ta nejkratší definice inkontinence. Jenže ono je to možná krapet složitější. Inkontinence neohrožuje sice nikoho na životě, ale koho trápí ví, že dokáže neskutečně život zkomplikovat a často společensky dost zdiskreditovat. A čísla zní poměrně jasně – 30-50% žen se v průběhu života s únikem moči setkalo. A nad 60 let věku jí trpí až 40% žen. Takže téměř každá druhá žena inkontinenci zná z vlastní zkušenosti a nějakým způsobem ji řeší nebo  aspoň tuší, že by ji řešit měla.  A co s ní vlastně můžeme dělat ? To záleží jednak na závažnosti inkontinence, ale také na druhu.

Zdroj :pinterest

Do ordinace fyzioterapeuta se můžete dostat, když vás trápí stresová nebo smíšená inkontinence.  Ovšem pokud máte z něčeho stres, ještě to nutně nemusí znamenat, že trpíte stresovou inkontinencí.  A jak to tedy vlastně je?

Stresová inkontinence znamená, že vás trápí nechtěný únik moči při tzv. stresovým manévrech, což je třeba kýchnutí, zakašlání, ale také třeba běh nebo poskoky.

Smíšená inkontinence je pak nechtěný únik moči, který je spojený s naléhavým nucením na močení a také se stresovými manévry.

Dalším typem je ještě tzv. urgentní inkontinence neboli hyperaktivní močový měchýř, který fyzioterapie vyřešit nedokáže. Jedná se o neodkladné nucení na močení a tento typ se řeší léky, behaviorální terapií, reflexní terapií nebo také akupunkturou.

Dalších podtypů je víc, ale tyto tři jsou v dospělém věku nejčastější.

A čím to je, že tolik žen inkontinence trápí?

Mezi rizikové faktory patří např. těhotenství a to zejména vaginální porod  dítěte nad 4000g. Také nadměrná fyzická práce zvláště spojená se zvedáním těžkých věcí. Rizikovým faktorem je také zácpa a také chronický kašel např. u kuřaček či astmatiček. A v neposlední řadě také úbytek estrogenu u žen v menopauze, který způsobuje změny trofiky sliznice.

To vše má za důsledek ochabnutí svalů pánevního dna a v těsném závěsu inkontinenci.

 

Zdroj: Pinterest

Inkontinence není ale jen záležitostí žen, ale přibývá i mužů, kteří se s inkontinencí na vlastní kůži v průběhu života setkali. Se stresovou inkontinencí nejčastěji po operaci prostaty, ale jinak je u mužů běžná i urgentní inkontinence. Stejně jako u žen, i  u mužů tu stresovou může muž řešit cvičením pod dohledem fyzioterapeuta.

A o tom, co konkrétně vás v terapii stresové či smíšené inkontinence bude čekat, zase příště. Do té doby nebuďte ve stresu a zacvičte si jen tak, pro radost. Uděláte tím svému tělu dobrou službu a vám bude hned lépe.

 

Zdroj:

Vlastní poznatky

PhDr Ingrid Palaščáková Špringrová, PhD – Fyzioterapie u dysfunkce pánevního dna a inkontinence

Ošetřovatelství v gynekologii a porodnictví