Bylinky při bolestivé a nepravidelné menstruaci

Publikováno: 16.2.2018
Rubrika: Bylinky , Menstruace

I když o bylinkách zde píši poprvé, určitě ne naposled. Na bylinky totiž nedám dopustit. Jejich síla mě fascinuje, i když v přírodě toho zatím moc neposbírám, ale třeba se i k tomuto jednou dopracuji. Již jsme si řekli, jakou aromaterapii použít, když nás trápí bolestivá menstruace, dále že je možností terapie dle paní Mojžíšové a dnes je řada na třetí možnost a tou jsou bylinky, přesněji čaje z nich.

Nejznámější zázračnou bylinkou v této problematice je bezesporu kontryhel.

Kontryhel obecný (Alchemilla vulgaris) – někde o něm píší, že se užívá při všech ženských chorobách a že mnohé děti by ještě měly svoji matku a nejeden utrápený vdovec svoji ženu, kdyby poznali tento boží dar (Zdroj: Marie Treben). Obecně působí na srovnání menstruačního cyklu a podporu růstu sliznice, jako spazmolytikum a sedativum tlumí menstruační bolesti a nadměrné krvácení. Pomáhá vyléčit zánětlivá onemocnění v podbříšku.

Užití je 1-2 šálky denně, tak, že 1 vrchovatou lžíci spaříme ve 1/4 litru vody  a necháme krátce vyluhovat.

Kontryhel ale třeba MUDr Lázničková vůbec nedoporučuje, protože způsobuje krvácení bez předchozí ovulace.

Zdroj: česká televize

Další zázračnou „ženskou“ bylinkou je Řebříček obecný( Achillea millefolium).

Řebříček se užívá při nepravidelné menstruaci, v klimakteriu i po menopauze. Působí jako spazmolytikum a hemostatikum při silné menstruaci. Užíváme ho jen krátkodobě, protože jeho nadměrné užívání může vést k bolestem hlavy, závratím či kožním vyrážkám.

Užití: 1 šálek denně, tak, že 1 čajovou lžičku spaříme ve 1/4 litru vody  a necháme krátce vyluhovat.

Zdroj: www.studuju.cz

Je výhodné užívat i kontryhel společně s řebříčkem smíchané v rovném poměru zejména na začátku puberty, když se nechce menses dostavit. Jedna vrchovatá čajová lžička na 1/4 litru vody, spaříme, krátce vyluhujeme.

Další bylinkou je Heřmánek pravý (Matricaria recutita)

Heřmánek stimuluje dělohu, jako spazmolytikum pomáhá odstranit nepravidelnosti menstruačního cyklu a bolestivou menstruaci. Jedna vrchovatá čajová lžička na 1/4 litru vody, spaříme, krátce vyluhujeme. Čaj přeceďte a pijte vlažný, neslazený, nejlépe mezi jídly.

Zdroj: www.bylinkovyraj.cz

A poslední bylinkou je Drmek obecný (Vitex agnus castus)

Díky obsahu fytoestrogenů používáme při bolestivé či nepravidelné menstruaci, menstruaci s velkým krvácením a zmírňuje premenstruační syndrom (náladovost, úzkostné stavy, bolestivost prsou). Používá se při ženské neplodnosti a problémech s ovulací. Využívá se i v menopauze. Svým působením pomáhá při léčbě akné, při poruchách trávení a nachlazení. Působí proti baktériím a houbám. Drmek je kontraindikován v těhotenství, v době laktace a při užívání antipsychotik. Užití buď formou tinktury nebo čaje.
Dávkování tinktury: 3x denně 20 kapek do vody či čaje. Z důvodu obsahu alkoholu není výrobek vhodný pro děti, těhotné a kojící matky.

Čaj: Drmek se nesmí vařit, proto 1 čajovou lžičku drmku přelijeme v hrnku vařící vodou, přiklopíme pokličkou a necháme 10-20 minut vyluhovat. Nálev pijeme ještě teplý 3 x denně. Lze užívat dlouhodobě (Zdroj:  www.jaktak.cz)

Ani drmek ani řebříček ale MUDr Lázničková nedoporučuje, právě z důvodu, že se jedná o fytoestrogeny a tím pádem mohou způsobovat krvácení bez předchozí ovulace.

Zdroj: www.biolib.cz

Toto rozhodně  zdaleka není vyčerpávající seznam léčivých účinků výše zmíněných bylinek. Takové informace najdete téměř kdekoli budete chtít. Je to ale seznam bylinek, které vám mohou pomoct při bolestivé či nepravidelné menstruaci.

Přeji vám ať už aromaterapie, čaje či fyzioterapie budou účinné a růžové pilulky již nebudou každý měsíc vaší první ranní zastávkou.

Zdroj: Naše rostliny v lékařství

Marie Treben: Zdraví z boží lékárny

internetové zdroje

vlastní poznatky